maandag 17 mei 2010

Eindexamens Nederlands havo en vwo verwisseld?

Ben ik de enige die denkt dat het CITO de eindexamens Nederlands van havo en vwo heeft omgewisseld? Ik vond het vwo-examen er op het oog ' goed te doen' uitzien; relatief veel multiple choice en een duidelijk gestructureerde samenvatting. Anders vond ik het havo-examen: daar zag ik een grotere variatie aan vragen en ook de samenvatting vond ik minder gemakkelijk. Als een vwo-leerling het eerste deel van de Examenbundel goed uit het hoofd had geleerd, dan was diens examen goed te maken. Bij een havist ben ik daar minder zeker van.

Hoe dan ook, dat alles is een eerste reactie. Natuurlijk moet ik het zaakje nog nakijken. En over de uitslag mag ik pas corresponderen op de dag dat - hopelijk - bij alle examenkandidaten de vlag uitgehangen mag worden. Spannend!

11 opmerkingen:

 1. nou zeg, ik had dat nu ook al gezien! wat frapant dat jij het ook al zag ....!

  mijn forumbeginnetje:
  http://groups.google.com/group/eindexamenklachten/browse_thread/thread/361c9577884ddc12

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoor en lees dit ook vaak! Ik ben zelf een havist en heb het erg lastig gehad met het examen.
  Tot vraag 18 ging nog wel, maar vraag 19 met de samenvatting was niet te doen. Ook kwam ik in de 2de tekst een hele rare zin tegen:
  "Als het erop aan komt, zo houden we ons voor, weten we ons nog
  altijd beschermd door de rechtsstaat." (regel 22 t/m 24)

  Volgens mij is dit gewoon een foutieve zin, vooral de opbouw.

  Maar goed, hopen dat de normering mee valt, want ik moet een 4,9 halen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben dan vrienden met mensen uit het vwo en die zeiden al dat die van hun veel te makkelijk is geweest. Ik doe zelf havo en vond mijn examen veel te moeilijk. Maar ik mocht het mee naar huis omdat ik tot half 5 zat maar er staat toch echt Havo voorop mijn examen.. dus de examens zijn niet verwisseld door de scholen maar misschien bij cito zelf verkeerde bestand als havo gemaakt ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een onzin.
  En die zin, 'sleepy-j', is helemaal correct Nederlands.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @rocket97, kan jij mij dan vertellen wat ze precies met die zin bedoelen? Want ik snap hem nog steeds niet. De zin klinkt niet, en hij loopt niet. Ook al mag die correct Nederlands zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 'Als het er echt om gaat weten we altijd nog dat de rechtsstaat ons beschermt.' Dit is de kern van de zin, die betekent dat we dus bescherming kunnen verwachten van de rechtsstaat, met grondwet, wetten, drie machten etc.

  Dan zit er een bijzinnetje in, met een opmerking over de zin hierboven. Deze zin luidt 'zo houden we ons voor', dus dat betekent dat we onszelf vertellen dat we toch nog iets hebben om op terug te vallen mocht dat nodig zijn.

  De zin is correct, maar kan verwarrend zijn door de opmerking midden in de zin, die je helemaal los van de structuur van de rest van de zin moet zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dat is geen slechte gedachte,
  Ik denk ook dat ze misschien hebben omgewisseld.
  Ben zelf ook een havist en vond de examen vooral dat samenvatten gedeelte erg moeilijk. De formuleringen waren onduidelijk.
  Ook heb ik de examenbundels oefenexamens gemaakt die waren vrijwel gemakkelijk te maken. Maar dit is een hel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Martijn,
  Ik had precies dezelfde indruk. Misschien dat de mannen van CITO ieder jaar een stunt willen uithalen? Vorig jaar die onverwacht grote hoeveelheid open vragen bij VWO, dit jaar een wisseling van HAVO- en VWO-examen.

  Het zal mij benieuwen wat het CITO volgend jaar als examenstunt heeft. Maar... eerst maar eens even alle examenwerk nakijken. Zucht.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb het havo-examen ook even doorgekeken en het ziet er inderdaad veel lastiger uit dan ons examen. Ik weet wel dat men vorig jaar geklaagd heeft bij Nederlands VWO wegens de grote hoeveelheid open vragen dus het lijkt me niet logisch dat ze dan nog een VWO-examen maken met zoveel open vragen (en dat dan vervolgens verwisselen).

  Maar ik vind de gedachtegangen van het CvE en het CITO sowieso wel raar. De m&o- en biologie-examens waren mijns inziens heel anders dan de examens van vorig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bizar frapant dit voorval, het lijkt mij uitermate terleurstellend als CITO dusdadig deze fout heeft gemaakt. CITO hoort op aduquate wijze te handelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen