dinsdag 21 juni 2011

Idee Zijlstra niet gek, mits...

De laatste tijd schrik ik me regelmatig een hoedje als ons minderheidskabinet weer met een nieuwe maatregel voor het onderwijs komt. Het is weer enige tijd geleden dat we een overheid hadden die van te voren meldde dat er minder regels zouden komen, om vervolgens met heel veel nieuwe regels te komen. Juist het onderwijs heeft te vaak onder Haagse bemoeizucht te lijden gehad en daardoor zou je als betrokken en zakelijk professionele docent haast een minderwaardigheidscomplex krijgen.

Dus ook vanmorgen schrok ik van het bericht dat er meer mogelijkheden zouden komen om nieuwe leraren te creëren. Ik kan me nog al te goed de tijd herinneren dat er zijinstromers in het onderwijs te werk werden gesteld. Dit waren meestal mensen uit het bedrijfsleven, die - met behoud van hun mooie inkomen daar - voor de klas werden gezet. Ik heb zelf een aantal van die mensen zien schrikken van de intensiteit van het docentenwerk. Daarnaast waren er enkele collega's die weigerden om deze nieuwe mensen op de vloer wegwijs te maken op school en in het werk, vooral vanwege het grote verschil in inkomen. (Dat kan ik me ook wel indenken: dan werk je 10 jaar in het onderwijs, komt er een of andere nitwit uit het bedrijfsleven en die verdient zomaar ineens meer, terwijl hij nieuw is in deze branche.) Van de ruim 10 mensen die ik op deze manier heb zien instromen is er nog één van wie ik weet dat die nog werkt in het onderwijs. Overigens, die was ook geknipt voor de baan. Alle andere mensen zijn weer teruggekeerd naar andere banen.

Stilzwijgend is deze maatregel een natuurlijke dood gestorven. Helaas, want het had voor het zelfvertrouwen van de Nederlandse leraar eens fijn kunnen zijn dat die gewaardeerd zou worden: "Och ja, u bent toch een professional. Och ja, wij managers uit het bedrijfsleven denken vaak te lichtvaardig over u. Och ja, wij politici moeten u eigenlijk ondersteunen, goed laten belonen en u verder onvoorwaardelijk vertrouwen op uw professionaliteit."

Goede opleiding
Voordat je voor de klas staat moet je een gedegen opleiding achter de rug hebben. Inhoudelijk moet alles in je vingertoppen zitten, je moet in staat zijn om een prettig pedagogisch klimaat te scheppen en de vaardigheden hebben om elke leerling te bereiken. Het idee van Zijlstra is zo gek nog niet, want als iedereen in staat wordt gesteld om na hbo of universiteit een kopstudie te doen, is er in elk geval over de inhoud geen discussie meer.

Wel blijft het natuurlijk zaak dat al deze lerarenopleidingen bijzonder goed moeten zijn. Het zal een hele toer zijn om goed te formuleren én te realiseren aan welke voorwaarden een docent moet voldoen. Omdat ik betrokken ben bij zo'n nog tamelijk nieuwe masteropleiding kan ik daar een duchtig woordje over meepraten. Onmogelijk is het niet, integendeel, maar dan zal er toch een mooie pot met geld moeten worden opengetrokken om kwaliteit op de vloer te garanderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten